Startsida 
 Klubbinfo 
 Arrangemang 
 Långcupen 
 Resultat 
 SGP 
 Kalender 
 Statistik 
 Meddelanden 
 Roller i klubben 
 Friidrottsnyheter 
 Månadens profil 
 Referat 
 Träning 
 Träning & Mat 
 Bildarkiv 
 Klubberbjudanden 
 Medlemssidor 

Håll dig uppdaterad med vårt RSS-flöde

| Resultat | SGP | Pokalen | Statistik | Klubbrekord | Kalender |


Studenternas Grand Prix

SGP 19
SGP 18
SGP 17
SGP 16
SGP 15
SGP 14
SGP 13
SGP 12
SGP 11
SGP 10
SGP 09
SGP 08
SGP 07
      SGP segrarna
SGP 06
SGP 05
SGP 04
SGP 03
SGP 02
SGP 01
SGP 00
SGP 99
SGP 98
SGP 97
SGP 96


Historik SGP

Studenternas Grand Prix instiftades av Lorenzo Nesi 1996 för att väcka liv i klubbens inslumrade tävlingsverksamhet. Sedan tidigare kämpade banlöparna om Pokalen. SGP vänder sig till landsvägs- och terränglöparna som under årets gång slåss om poäng i 15 deltävlingar.

SGP har lyckats med sitt främsta syfte, att få klubbens medlemmar att tävla. Toppnoteringen hittills på antalet Studenter som tävlat i någon av SGP-tävlingarna under året är från 2010 och ligger på 145 st. För att passa det växande deltagandet har reglerna ändrats flera gånger.

Debutåret 1996 vann Stefan Gantelius och Maria Nordfjäll. Den förre skapade själv en segertrofé att skänka sin efterträdare. Det är en gyllene sko, som enligt legenden, ska burit fram Stefan till alla delsegrar under SGP:s premiärår.

1997 avgjordes SGP under stor spänning i avslutande Hässelbyloppet. Cédric Schwartzler blev passerad av Lorenzo Nesi i loppets slutskede och gick miste om Gyllene Skon. Damklassen vanns av Åsa Persson.

Cédric revanscherade sig 1998, då han var överlägsen segrare trots att den regerande mästaren vann de tre första deltvälingarna. Damklassen utgick. 1999 var Anna Hansson lika ohotad som Cédric Schwartzler. De båda tog hem samtliga sju lopp som de deltog i, de fick dock inte tillgodoräkna sig mer än fem deltävlingar.

2000 och 2001 stod Cédric Schwartzler som slutsegrare igen och det verkade som att han aldrig skulle lämna ifrån sig Den gyllene skon men under året hade han faktiskt besegrats av The Legend, Martin Vose, i de tre första tävlingarna. Till sist skiljde bara fem poäng mellan dem. 2001 infördes nyheten att var att varje student får tillgodoräkna sig sju deltävlingar, tidigare var det bara fem. Damklassen vanns av Susanne Törnqvist respektive Anita Larsson.

En gigant trädde in på damsidan 2002 när Ann Björklund tog sin första av fyra totalsegrar. Ann jagades av Maria Högberg som hade fler segrar i deltävlingarna men Anns tävlingsflit lönade sig och hon drog nytta av den nya regeln, att man får tillgodoräkna sig åtta deltävlingar. Jonathan Kiely sprang tog slutsegern på herrsidan, genom delseger på samtliga lopp.

Ann vann tävlingen ohotat 2003 men på herrsidan var det desto mer spännande! Martin Vose tog sin SGP-seger men under framförallt första delen av säsongen var Cédric hack i häl. Reglerna ändrades tillbaka till att endast sju deltävlingar räknas i sammandraget.

Säkra segrar var det verkligen 2004 då Ann Björklund och Patrik Engström avgjorde tidigt och vann i en överlägsen stil.

Att det inte bara är konkurrenter som kan ställa till det fick Patrik erfara året efter segern, 2005 ägnades åt rehab och Cédric Schwartzler tog tillfäller i akt att återta trofén. Ann Björklund tog sin fjärde totalseger och har nu varit snabbaste smurfette i mer än 30 deltävlingar på fem år!

2006 såg vi en ny, och ganska oväntad, segrare i Cecilia Pettersson på damsidan och på herrsidan var Patrik Engström tillbaka, med besked, för första gången blev det full pott, 350p. Reglerna gjordes om för tjejerna så att poäng utdelas enligt samma skala som för killarna och Ann hade till sist ordnat med en pokal av porslin fylld med geléhallon - givetvis skall den vandra vidare med påfyllning!

2007 såg ut att bli ett öppet år på damsidan och åtta tjejer delade på delsegrarna men till sist vann Susanne Sjöstrand utan större hot. Patrik Engström tog full pott igen och vann.

Det var två med samma namn som kämpade om segern in i det sista på damsidan 2008. Det verkliga avgörande var på den näst sista deltävlingen där Annica Karlsson slog Annika Faager, men detta bygde på att hon inte skulle komma sämre än trea i den sista deltävlingen, Hässelbyloppet. Karlsson fixade uppgiften då hon sprang i mål som tvåa efter Faager. På herrsidan var det inte fullt så spännande då Patrik Engström fortsatte glänsa med full pott.

2009 blev det seger i 6 lopp av 7 för Patrik Engström. Den missade segern räckte dock för att Andreas Svensson skulle nosa i hälarna. Patrik gick dock segrande ur striden med 7 ynka poäng. På damsidan fick vi en ny och överlägsen segrare i form av Gloria Vinstedt.

Pga skador och få löpta tävlingar så hamnade Patrik en bit ned i listan 2010. I stället tog Andreas Svensson chansen och tog en guldskon tämligen överlägset. På damsidan blev det återigen en ny och överlägsen segrare i form av Rebecka Törner som både tävlade flitigt och gjorde en kometartad resultatutveckling.

Någon överlägsen segrare blev det inte 2011 då säväl dam- som herr-tävlingen blev jämna uppgörelser. Till slut blev det nya namn i toppen i form av Hanna Lindholm på damsidan och Huruy Ghebrehiwet på herrsidan, både tätt följda av fjorårssegrarna Rebecka respektive Andreas.


©Copyright FK Studenterna. Utvecklat av Cédric Schwartzler, Triciclo AB.
För synpunkter och tekniska fel, kontakta